Diploma záróvizsga összefoglaló


Kedves Kolleginák, Kollégák!
A tájékoztatón elhangzottakat az alábbi tartalmi összefoglalóval együtt kérem figyelembe venni!


ZÁRÓVIZSGA (DIPLOMAVÉDÉS)

DSZ 10. pont

10. A DIPLOMATERV TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI

10.1 TARTALMI KÖVETELMÉNYEK

10.1.1 AZ ELKÉSZÍTENDŐ MUNKARÉSZEK RÉSZLETES TARTALMI KÖVETELMÉNYEI


10.1.1.1 Valamennyi diplomaterv kötelező munkarésze


Tanulmányok


A Diplomaterv elméleti megalapozását szolgálják. Szakáganként ismertetik a terv koncepcionális
elemeit, azok kötődését a választott témához, a választott helyszínhez, a szakmai előzményekhez és kutatási eredményekhez. Az építészeti tanulmány mutassa be a diplomaterv

„fejlődéstörténetét” az első vázlatoktól a véglegesen kidolgozott tervig. Önálló, megvédhető
gondolatokra épüljenek a tanulmányozott szakirodalom bemutatásával. A szakágakhoz tartozó tanulmány a szakági műleírás részét képezze. Tervek
A helyszín és a program bemutatása:

A diplomaterv része kell, hogy legyen a helyszín és program dokumentálása, amely szükségképpen kiegészítendő azok elemzését, értékelését, a koncepció kialakításában meghatározó jellemzőjük bemutatást kifejtő – elsősorban rajzos – munkarészekkel.

Beépítési terv:

A beépített terület nagyságától függően 1:1000‐es vagy 1:500‐as léptékű helyszínrajz, amely bemutatja a tervezett beépítés városépítészeti karakterét, beépítési paramétereit és funkcionális működését. A műszaki tervek egy jellemző látvány bemutatásával egészülnek ki, amely a tervezett beépítés elképzelt karakterét mutatja be szabadkézi vagy számítógépes technikával. A beépítési tervnek ugyancsak része egy azonos léptékű makett a környezet ill. környező beépítés ábrázolásával.
 
Építészeti tervek:

Részletes helyszínrajz (M=1:500 esetleg 1:200) a tetőfelülnézet és a közvetlen környezet (telek) kialakításának (utak, parkolók, terepalakítás, főbb kertészeti megoldások) ábrázolásával, amennyiben a tervezés közteret is érint, külön kitérve annak kialakítására

Valamennyi eltérő szint alaprajza (M=1:100)

Az épület(ek) térbeli elrendezésének teljes körű bemutatásához szükséges számú metszet (M=1:100) Valamennyi homlokzat (M=1:100)
Az épület(ek) térbeli kialakítása három dimenzióban, szemléletesen bemutató fizikai modell, esetleg rajz(ok)

Jellemző építész metszetek: Min. 1 db, jellemző, 1 db 1:50 léptékű keresztmetszet kiviteli terv részletezettségű kótázással, anyagjelöléssel, rétegrendekkel és feliratokkal, és az épület legjellemzőbb homlokzati részén felvett 1:20‐as léptékű részmetszet, ill. a vele azonos kivágatú 1:20‐as homlokzati részlet.

Szakági műszaki leírások

A kiemelt szakág mellett a többi szakágat is kell dokumentálni!
Az abszolutórium tartalmához hasonló, vagy azzal megegyező  műszaki leírásokkal kell a dokumentációba foglalni.Lásd a szöveget!
Ezeket célszerű egyetlen A4 füzetben az építészeti műleírással együtt összefűzötten elkészíteni.
Különűálló dokumentációban pedig a kiemelt szakág műszaki leírását,szövegezését.

A tervezett épülethez épületgépészeti, építés kiviteli, épületszerkezeti és tartószerkezeti műszaki leírások készülnek. A szakági műszaki leírások írásos anyagok, melyek csak elvi vázlatokat és közelítő számításokat tartalmazhatnak a műszaki leírásba fűzve. Tervlap melléklet vagy bármilyen részletterv készítése nem írható elő a műszaki leírásokhoz! A szakági műszaki leírások terjedelme szakáganként max. 15

A4‐es oldal lehet. A műszaki leírások általában a következőket tartalmazzák: A tervezett megoldások ismertetése.
A kiválasztott megoldások indoklása, esetleg összevetése más alternatív megoldásokkal.
A teljesítendő követelmények ismertetése.
Az épület adott szakági koncepciójának műszaki megoldásai

10.1.1.2 Kiemelt műszaki szakági munkarész, terv

A diplomatervhez az egyik műszaki szakág a műszaki leíráson túl részletesen, kiviteli terv szinten kerül kidolgozásra a diplomaterv egy meghatározott részére vonatkozóan. A kiemelt műszaki szakágat a hallgató választja ki a vázlatterv védésig. A kiemelt szakági munkarész vázlatterv védéskor rá kerül a kísérő lapjára. A hallgató erről egyeztet a szakági konzulenssel, aki kijelöli a részletesen kidolgozandó munkarészt, mely rákerül a kísérő lapra (az elfogadott vázlatterv védése után két héten belül). Műszaki súlypontú diploma esetén a kiemelt szakág egybeesik a súlyponti tartalommal. A kidolgozandó munkarészt és tartalmat a témakiírás tartalmazza.

A részletesen kidolgozott munkarész a kiválasztott szakág és hallgató specializációjának függvényében lehet terv, részletterv, elemzés, számítás.




BME

Lakóépülettervezési Tanszék



Sugár Péter dla tanszékvezető

Vincze László dla tantárgyfelelős

20180112

1 megjegyzés: