DIPLOMATERVEZÉS 2020/2021 tavasz

 MODULÁRIS LAKÓÉPÜLETEK, SZOCIÁLIS ÉPÍTÉSZET

A tavaszi szemeszterben is várjuk a diplomavédés előtt álló hallgatókat, hogy tanszékünk választott oktatójával konzultálva készítsék el diplomatervüket. A Komplex tervezés tantárgyat sikeresen teljesített hallgatóinkon kívül a tanszékünkhöz korábbi tantárgyak kapcsán is kötődő, érdeklődő hallgatókra is számítunk!

 Jelentkezni itt lehet. (a szükséges adatokat kérjük, hogy minden jelentkező töltse ki, köszönjük!)

 Tanszékünk megújult tantárgyi struktúrájához és az elmúlt szemeszterben megalakult kutatócsoportok, műhelyek témáihoz és eredményeihez szorosan kapcsolódik a képzés lezárásaként a Diplomatervezés c. tantárgyunk.

Ebben e szemeszterben a tanszékünk által ajánlott témákat két kutató műhely, a moduláris és szociális csoportok határozzák meg. A kutatási eredmények megismerését követően a tanszékünk által ajánlott tervezési feladatokból lehet választani, de saját helyszínű, s a témákhoz kapcsolódó problémák megoldására is lehet vállalkozni. A kutatócsoport, a helyszín és funkció hármas egységéből egy elemet a diplomázó hallgató szabadon megváltoztathat, ha nem az ajánlott kiírás szerint szeretné feladatát elkészíteni. Célszerű a téma kutatócsoportokhoz való kötődését megtartani, de a funkció és a helyszín szabadon választható:



A moduláris témakörben az előregyártott és szállítható családi házaktól, az alacsony intenzív telepszerű beépítésen keresztül, többlakásos lakóépületekig széles a spektrum, de akár magasházak is szóba jöhetnek.

A tervezendő épületek esetében tanszékünk kapcsolatát is célszerű figyelembe venni a KEYCO (www.keycohouse.com) céggel, akik KLH, ill. CLT szerkezetek gyártásával és lakóépületek, belsőépítészeti elemek előregyártásával is foglalkoznak. A tervezési programnak a diplomázó hallgató szab határokat.

A javasolt helyszín a Hárosi Duna-ág mellett található terület:

 


 Szociális témakörben az elmúlt szemeszterben megkezdett Diósgyőr-Vasgyári Kolónia programból lehet választani. A Symphonia programból a Kolónia lakhatási problémáinak feltérképezésével, építészeti beavatkozások előkészítésével konkrét épületek megtervezését kell elvégezni. A Kolónia állapota folyamatosan romlik, a lakossága cserélődik és a házak állapota is egyre rosszabb lesz. Az építészetileg és urbanisztikailag értékes, védendő kolónia lakóházainak szabályozott, értékmegőrző korszerűsítésre van szükség, de új szociális jellegű épületek tervezése is lehetséges.

 

 

Minden érdeklődő hallgatót várunk szeretettel 2021. január 20. 15 órakor kezdődő tájékoztatón az MS Teams felületen _ ITT!

A leendő konzulensek által felvett hallgatók névsorát itt a blogon tesszük közzé. A félév menetéről a szorgalmi időszak első hetén is tartunk tájékoztató előadást.

1 megjegyzés:

  1. Holnapi vetítéshez, a szoc. témához kapcsolódik a Symphonia Zeneiskoláról szóló
    Rézangyalok - rövid verzió c. dok.film: https://www.youtube.com/watch?v=J-XLyi1tsas

    VálaszTörlés