Tatabánya Renewal 2 - beavatkozások egy megújulni szándékozó megyeszékhelyen

 


Témakiírás Diplomatervezés tantárgy 2023 tavaszi félévére.

Fenntartható Lakóhelyek Műhely
Tatabánya Újváros szocreál és szocmodern lakótelepének funkcionalista lakásai nem felelnek meg a 21. századi igényeknek. A házak artikulálatlan, parkolónak használt zöldfelületekre néznek, a minimumra méretezett lakások nem tudják lekövetni a használói igények változását. Új munkalehetőségek megjelenésével, a városi életforma terjedésével egyre nő az igény újabb lakhatási lehetőségek iránt. A Műhely a következő félévben a lakóterek határainak vizsgálata útján tesz kísérletet a válaszadásra. A témát közfunkciókkal kevert többlakásos házak tervezésén keresztül vizsgáljuk – mint például piac és szociális bérlakás, vagy közösségi terek és cohousing – a tatabányai Turul téren, Kond Vezér utcai régi piac helyén vagy a hallgatók által felkutatott más újvárosi helyeken.

Szociális Lakhatás Műhely
Magyarországon rendkívül kevés a (szociális) bérlakások aránya. Néhány önkormányzat az energiaválság előtt épített ugyan bérlakásokat, de ezek inkább jelzésértékűek voltak, semmint, hogy érdemben befolyásolták volna a lakáshelyzetet. Emellett a piaci lakások ára is már csak egy szűk réteg számára elérhető, különösen a fiatalok számára vált áthidalhatatlan a szakadék a jövedelem (hitelfelvétel) és a lakásárak között. Akkor nevezhetjük megfizethetőnek a lakhatást, ha annak költsége nem haladja meg az adott háztartás jövedelmének 30%-át. Ez alapján Magyarországon egyre kevésbé beszélhetünk megfizethető lakhatásról. A félév során egy olyan lakóház tervezése a cél, mely bizonyítja, hogy az elérhetőség, a megfizethetőség szinkronban tud lenni az építészeti minőséggel. A helyszín nyitott, a tanszék
tatabányai telkeket kínál, nemcsak a várossal kötött együttműködésünk okán, hanem azért is, mert Tatabánya nagy energiát fektet a lakhatás elérhetőségének biztosítására, a fiatalok számára vonzó környezet megteremtésére. 

Craft Moduláris Építészet Műhely
A félév során Tatabánya “bányászati” közegében régészeti kutató munkát végzünk. A szürke
felszín alatt keressük a hangoltság nyomait, a hétköznapok között az ünnepnapokat, azokat a
részleteket, amelyek élőhellyé varázsolnak egy városi környezetet. Ebben a kutatásban Tatabánya
Újváros szocreál lakótelepe sok izgalmas lehetőséget kínál. Az 1950-es években a szocializmus
kényszere alatt született lakótelepek mára egyértelműen városaink értékes részeivé váltak. A
maximum három- négy szint magas épületek léptéke, részletképzése sok tanulságot rejteget a
kortárs építészek számára is. Ebben a közegben keresünk helyet olyan középületeknek, amelyek
képesek a városi élet központjai, a kultúra hordozói lenni (piac, mozi, szabadtéri színpad, stb.

A tanszéki műhelyek által ajánlott tervezési feladatokból lehet választani, de saját helyszínű, a témákhoz kapcsolódó problémák megoldására is lehet vállalkozni.

Tájékoztató beszélgetés: 2023. január 11. 13.00 óra, online a linkre kattintva

Várjuk jelenkezéseteket:
BSc szakos hallgatók részére itt.

MSc és osztatlan szakos hallgatók részére itt.

Tantárgyfelelős: Varga Tamás DLA

Oktatók: Dankó Zsófia DLA, Falvai Balázs DLA, Hild György DLA, Jancsó Miklós DLA, Nagy Márton DLA, Perényi Tamás DLA, Sugár Péter DLA, Török Dávid DLA, Varga Tamás DLA, Weiszkopf András

Időpont:
hétfő 8:15-13:00
csütörtök 8:15-13:00

Neptun-kód:
BMEEPLA900
BMEEPLAAD01
BMEEPLATD02
BMEEPLASD02
BMEEPLAMD02
BMEEPLAQD01

kép: kollázs_VT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése